Elon Musk bukanlah saintis tapi innovator tergiler satu dalam berbillion

Elon Musk tidak perlu jadi saintis untuk mencipta malah saintis lah yang berkerja untuk beliau menjayakan ciptaan yang tampak mustahil tapi boleh dilaksanakan.

Pada umur 10 tahun beliau mula menunjukkan minat pada computer. Mula dengan create game dan jual pada sebuah majalah dengan harga $500.

Sebagai remaja beliau belajar dengan mengambil jurusan fizik. Masih meneruskan minatnya dalam bidang IT, beliau menggunakan modal dari bapanya senbanyak $28,000 dengan buat program Zip2 iaitu berfungsi sebagai travel guide kepada pembaca suratkhabar.

Beliau kemudian Berjaya menjual program Zip2 kepada syarikat computer Compaq. Hasil dari jualan tersebuat beliau buat modal untuk hasilkan program online banking X.com pula. Berjaya yakinkan pesaing dan cadangkan joint venture dan hasilkan Paypal, laman macam online transaction dan simpan wang secara dalam talian.

Beliau terus dengan agenda lebih penting dan jual Paypal ke eBay dengan harga $180 juta kerana minat dengan rocket science. Apabila ditanya tentang minatnya yang terbaru berkaitan pengetahuan latar belakang, beliau menjawab tidak tahu, baru belajar dan baru membaca sebuah buku!

Minatnya terhadap rocket science adalah hasil dari pemerhatian eksplorasi misi tanpa manusia ke Marikh. Elon berimpian membina bandar di Marikh dimana manusia boleh meneruskan kehidupan sekiranya ada masalah dibumi. Dia memikirkan bagaimana misi penerbangan boleh dibuat berulang kali antara bumi dan marikh tanpa memerlukan mengorbankan injin roket yang begitu mahal kosnya.

Elon berhasrat nak beli roket balistic rusia sebagai permulaan projek. Nsmun oleh kerana rusia tawarkan harga yang agak mahal $8 juta sebabkan Elon terkedu dan tak jadi beli. Dia putuskan mahu buat rket sendiri. Step seterusnya dia buka company hasilkan roket sendiri kerana dapati estimate kos buat roket tak tinggi mana.

Oleh itu ujudlah space X ditubuh dengan modal $100m juta dengan niat nak buat private space travel bagi membiayai cita-citanya. Oleh kerana ujudnya kehendak nak sangat jimat kos – dia perkenal konsep reusable rocket yang sangat tidak logik bagi orang di Nasa kerana anggap injin roket hanya pakai buang. Lagipun suhu geseran di atmosfera adalah sangat tinggi dan akan rosakkan komponen tersebut.

Percubaan Elon melancarkan roket semuanya gagal dan gagal tapi hanya pada kali keempat rokat baru berjaya mengelilingi orbit bumi. Elon bukan setakat berjaya lancarkan roket malah boleh mendaratkan kembali roket ke bumi dengan menggunakan roket bersama injinnya sekali. Dengan injin yang asal itulah roket tersebut boleh mendarat dengan sempurna. Hasil ini telah beri impak uang sangat besar. Nasa beri kepercayaan kepada SpaceX apabila serah gran $1.6 billion untuk handle cargo ke space station USS.

Nak kata Elon Musk ni memang suka buat kerja giler! Jika siapa pernah dengar dan ingat Tesla. Ini juga salah satu buah tangan Elon Musk. Dia suka buktikan tiada yang impossible. Hanya kepercayaan dan kerja keras yang mampu memecah tembok skeptism yang ada dalam diri kita sendiri,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nak Buat Sale Tapi Tak Tahu Macamana Mahu Ayat Story-mory Pikat Hati Customer?

Mari Saya Tunjukkan Strategi Terbaru Lajukan Sales Guna Ayat Storytelling!

KLIK SINI!