Cara simpan duit berniaga

Banyak orang claim dia bisnes.

Tapi bila hujung bulan dia tak tau duit pegi mana.

Kita bole claim banyak jualan.

Tapi bila ditanya untung bersih tak boleh nak jawab.

So kita kena tahu cara nak save duit.

Kena juga tahu cara nak track duit niaga.

Sebenarnya mudah je tapi kena buat hari-hari.

Tak boleh tutup kedai atau gerai dan sambung balik esok.

Pengalaman bekerja dengan McDonald’s memang menarik.

Walaupun kerja sebagai crew kita bole lihat budaya pengurusan restoran segera ini.

Setiap hari apabila perniagaan ditutup, pegawai akan kira hasil hari itu dan bilangan mesti tally dengan jumlah yang ada dalam penyata hasil cashier key in apabila setiap kali pelanggan bayar.

Jika kurang dari hasil sepatutnya staf kena tanggung sehingga tàlly dengan penyata.

Dengan cara ini akaun seimbang dan tak jadi negatif.

Cuba bayang kalau tangguh hujung minggu atau bulan baru nak cek akaun.

Haru biru.

Apabila cek hari hari kita bole tau berapa modal nak pusing esok, berapa untung dan berapa bole simpan.

Asing siap siap duit untuk pusing esok dan duit untuk simpan.

Buat cam nu hari hari.

Pasti anda lebih jelas dengan halatuju.

Lebih jelas anda niaga untung ke rugi.

Dan bole fikir camner nak improve jika rugi, tindakan adalah segera.

Sebab maklumat dah ada.

Tipsnya semak akaun anda pada setiap hari.

Tu jer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *