Bagaimana nak jual ebook dengan cara yang paling mudah?

Saya pasti ramai yang ada keinginan nak jual ebook tapi tak tahu bagaimana caranya.

Kebanyakannya nak jalan mudah dan shortcut.

Nak jual ebook ada banyak step bermula dari penghasilan ebook itu sendiri kecuali jika anda jual ebook orang lain pun boleh juga sebagai agen.

Ebook ini dihasilkan dengan kos yang amat rendah namun boleh dijual dengan harga yang lumayan.

Kosnya rendah sebab guna pc sendiri je pun dah boleh hasilkan ebook.

Modalnya? Bil letrik dan perah otak dan tenaga nak tulis.

Kemudian bila dah ada ebook macammana nak jual. Kat sini ramai yang akan sangkut.

Lagi sekali anda boleh jual sendiri atau tumpang platform jualan orang lain.

Nampak dah mudah kan….baru ada motivasi nak jual ebook.

Tapi bagaimana nak pasarkannya?

Ada pelbagai cara jual ebook:

 

1.Niche blog

Beli domain dan hosting khas untuk ebook.

Bagi yang mahu percuma, boleh guna blogspot.

Cari keyword berkaitan dan jadikan tajuk blog post dan juga tag post.

Niche blog ini hanya jual satu ebook dalam niche berkaitan atau beberapa ebook yang related dalam niche yang sama.

 

2. Blog personal

Anda ada blog yang mencatatkan perjalanan hidup anda.

Sekali sekala anda selit post berkenaan ebook yang anda mahu promosi.

Sama juga perlu cari keyword berkaitan ebook yang ingin dijual.

Dalam blog personal anda boleh jual pelbagai ebook dari niche-niche yang berlainan.

Namun hati-hati jika tiada fokus mungkin pengunjung lihat anda hanya mahu menjual.

Dalam blog selalunya promosi dibuat secara santai sahaja.

 

3. Forum/sosial media

Tak semua orang mahir menjual di sosial media.

Agak sukar bagi yang tidak biasa.

 

4. Website

Lebih mudah menjual ebook dengan website.

Masalahnya ialah trafik.

Tiada trafik tiada jualan.

Cara mudah ialah dengan pasang sistem affiliate.

Biarkan agen afiliate yang mempromosikan website anda.

Jika tak tahu pasang atau nak jimat kos, pasarkan ebook anda di platform affiliate terkenal.

Contohnya Ashadee.com.

 

5. Affiliate

Samada anda ada laman website, bagi blog percuma atau blog personal buatkan satu page jualan.

Kemudian daftarkan laman tersebut di Ashadee.com

Dengan cara ini anda tak perlu sibuk promosi cuma sibuk cek akaun duit masuk.

Usaha menjual akan dibuat oleh agen-agen.

Platform affiliate seperti Ashadee.com adalah sudah establish jadi ramai agen yang akan promote ebook anda.

Tambahan lagi Ashadee.com selalu membuat pembayaran jualan ebook mengikut jadual dan sangat profesional.

Pastinya tak rugi JV dengan Ashadee.com

Nak tahu caranya?

 

Klik sini —> Jual ebook anda hasilkan income

2 comments / Add your comment below

  1. ebook yang bakal terjual laris mencecah RM100,000 dalam masa 7 hari akan tiba, contohnya ialah ebook peperiksaan PTM M41 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *