Tips simpan duit untuk jadi kaya

Simpan Duit

Banyak cara dan teknik simpan duit ni tapi yang payahnya ialah nak konsisten menyimpan dek kerana lemahnya iman.

Pantang nampak duit je mesti nak belanja sebab itu tips untuk simpan duit ialah asingkan terus. Tak perlu tunggu belanja dulu dan rasa-rasa bila ada lebihan lebih baru nak disimpan.

Memang tak akan tersimpa la gitu jawabnya.

Cara yang betul ialah buat potongan awal, asingkan siap-siap dan simpan terus. Jangan tunggu. Balance duit setelah kita simpan itu la yang kita belanja.

Antara cadangan simpan duit cara praktikal:

  1. Asingkan duit syiling yang ada dalam dompet setiap hari dan masuk tabung lain
  2. Kumpul RM1o sehari masuk tabung lain pula, atau
  3. Setiap minggu terus tarik not RM50 dari dompet dan asing masuk tabung berasingan
  4. Tiap kali hujung bulan, asingkan rm500 simpan dalam akaun tabung haji
  5. Tarik duit RM1 setiap pagi dan masukkan tabung khas yang berasingan.
  6. Dan lain-lain

Ada pelbagai lagi cara yang lain yang boleh kita buat bagi buat simpanan tanpa sedar. Dengan kumpul sikit-sikit lama nanti membukit lebih baik dari simpan banyak sekali lepas tu tak buat-buat dah.

The most important point is, simpan dulu baru belanja.

Banyak orang salah konsep, belanja dulu. yang balance tu baru simpan.

Then, timbul was-was berapa nak simpan?

Nak tahu banyak mana kena tanya diri sendiri apa yang kita plan untuk guna duit tu.

Jadi kita kena ada niat, wawasan dan target. Inilah rahsianya. Semakin mahal harganya barang yang nak kita beli maka jadi kita kena kumpul banyak-banyak sypaya target yang dirancang akan dipenuhi.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com