On page seo yang mudah nak buat


Seo ialah kriteria penting blogger nak tarik trafik.

Kebetulan aku tulis post ni lepas tengok trafik blog ni drop haritu. Tak tahu apa sebab. Sebenarnya aku pun selalu godek-godek lepas tu lupa apa aku buat. Bila trafik drop dah mula la meroyan haha.

Apasal ni boleh jadi? So kena selidik.

Seo ni banyak benda kena tahu dan seronok juga belajar banyak tapi tak semestinya nak apply semua sebab memang tak larat.

Apa yang aku perasan seo basic memang kena tahu. Orang kata teknik yang evergreen la kalau tak, masa kita nak tulis blog post nanti akan main taram dan keyword pun langsung tak mengena.

Tapi dalam banyak-banyak trik kita kena tahu yang penting sahaja sebab jika nak ikut arus perdana memanglah banyak perubahan algorithm google ni macam fesyen jugak. Kejap-kejap ubah memang tak dan nak follow.

So, aku jenis buat dek ikut style sendiri – pegang pada yang basic.

Cumanya dalam post ini aku nak bagitau apa on page seo yang paling mudah nak buat jika nak naikkan trafik blog.

Keyword tu mesti.

Lagi satu internal linkage.

Link antara satu post dengan post lain. Cara nak buat mudah je. Tak payah buat manual memang sangap.

Guna sahaja plugin. Cari plugin macam auto link post. Plugin ni akan link kan semua post berkaitan berdasarkan kategori dan tags.

Korang tau kan kategori dan tags tu. Tu asas blogging ye. Jika tak tau belajar dulu.

Dulu aku dah aktivate function tu lepas tu pulak godek-godek dah terinaktivate tu yang drop trafik aduuh.

Baru-baru ni revisit balik dan aktivate semula dan alhamduliilah trafik blog ni kembali ke asal.

Bukan apa bila drop trafik memang terkesan sale affiliate nampak jatuh.

Doakan ye lepas ni sale affiliate naik balik.

Amin.

Related terms: on page seo recommendations, on page seo template, seo checklist, search engine optimization best practices, seo url structure, google seo guidelines 2016, seo on page optimization, seo best practices 2016

Have any Question or Comment?

4 comments on “On page seo yang mudah nak buat

Apa plugin tu tuan? boleh bagi pencerahan 🙂

Azam Mohd

Elih; cuba lihat dashboard wordpress kan ada sidebar kiri, klik pada plugin. Plugin ni macam extension yang ada pelbagai fungsi dan boleh di upload ke dalam wordpress kita. Bergantung kepada fungsi tambahan apa yang kita kehendaki.

Terbaik penerangan ini semoga bermanfaat kepada pemain SEO semua.

Azam Mohd

Khairul; semoga ramai yang baca dan dapat manfaatnya bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Download!

Nak RAHSIA Berniaga di FB?
>>KLIK SINI!<<

Sadaqah tanda syukur

Subscribe to Sembang Blogger

Klik sini!

Archives

Nuffnang

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com