Honda Odyssey kereta famili yang ideal

Honda Odyssey adalah sebuah minivan dan merupakan kereta import yang dikeluarkan oleh pembuat kereta Jepun Honda sejak tahun 1994, dipasarkan di kebanyakan dunia dan kini di generasi kelima di Jepun.

Honda Odyssey pada asalnya dibina di Jepun, berikutan krisis ekonomi negara pada tahun 1990-an – yang pada pembuatannya dikenakan kekangan bajet terhad pada saiz kenderaan dan konsep keseluruhan, yang menentukan pembuatan minivan dalam kemudahan sedia ada dengan pengubahsuaian minimum. Hasilnya adalah minivan yang lebih kecil, dalam kelas MPV Compact, yang diterima dengan baik di pasaran domestik Jepun dan kurang diterima di Amerika Utara. Honda Odyssey generasi pertama dipasarkan di Eropah sebagai Honda Shuttle.

KOMIK RAYA YANG TERHANGAT!

Generasi berikutnya cuba diubah secara drastik untuk mencerminkan variasi pasaran, dan Honda membina kilang di Lincoln, Alabama, menggabungkan keupayaan untuk menghasilkan model yang lebih besar. Sejak model tahun 1999, Honda telah memasarkan Honda Odyssey (besar MPV-kelas) yang lebih besar di Amerika Utara dan Honda Odyssey yang lebih kecil di Jepun dan pasaran lain. Honda turut menawarkan Odyssey Amerika Utara yang lebih besar di Jepun sebagai Honda LaGreat antara tahun 1999 dan 2004.

About Azam Mohd

Penulis merupakan blogger sambilan menulis tips untuk memberi motivasi diri kepada para pengunjung supaya dapat merasa erti hidup dari yang biasa-biasa kepada yang luarbiasa. Bangkitlah dari dalam diri untuk bertindak mencapai impianmu menjadi orang yang memberi manfaat buat ummah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *