Category: tazkirah

Dhuha 12 rakaat

Dhuha ialah tanda syukur. Tanda syukur dengan perbuatan. Bukan setakat syukur dengan mulut. Ianya satu mujahadah. Bukan semua mampu nak buat. Mungkin ada yang belum buat dhuha. Ada yang buat dhuha sikit. Ada yang buat dhuha kadang-kadang. Ada yang buat selalu. Ada yang buat ikut mood. Paling kurang ialah 2 rakaat. Apa yang menarik tentang

Semuanya dari hati ikhlas kerana Allah

Setiap dari perbuatan kita sehari-hari adalah tercetus dari hati. Sekiranya baik hati kita maka baik hasilnya dan begitu juga sebaliknya. Kehidupan yang positif bermula dari cetusan hati yang murni dan fikirkan perkara yang baik-baik sahaja. Mulakan setiap perbuatan pada setiap ketika dengan niat yang baik. Tetapi niat baik sahaja tidak cukup. Niatlah kerana Allah swt.

Berniaga dengan Tuhan

Berniaga dengan Tuhan. Adakah Tuhan mata duitan? Jangan salah faham. Kehidupan keseluruhannya adalah perniagaan. Bagi yang cerdik, mereka memikirkan keuntungan yang bakal di kutip sewaktu di akhirat nanti. Bagi yang buta, mereka hanya fikirkan keuntungan wang ringgit, kekayaan, pangkat dan faedah duniawi sahaja. Tak percaya kita hidup berniaga dengan Tuhan? Cuba perhati cerita berikutnya …

Cara cepat kaya menurut Islam

Nak tahu cara cepat kaya menurut Islam? Jangan tinggal solat dhuha Solat witir setiap malam Puasa 13, 14 dan 15 haribulan setiap bulan Nak tips lagi? Sila tonton video Inilah cara cepat kaya menurut Islam kemudian klik banner cara cepat kaya menurut Islam di bawah!

Kes buli kadet laut Zulfarhan Osman Zulkarnain UPNM dari sudut psikologi

Secara umum bagi aku semua kes buli adalah masalah psikologi yang ada kat pembuli dan bukan yang dibuli. Senang citer pembuli ni ada unsur gangster. Minda gangster. Jangan bagi alasan kata nak mendidik dan bagi pengajaran pada yang dibuli. Even dalam tentera pun jangan samakan dengan latihan komando – itu lain. Jangan nak banding. Yang

Ajaib sedekah RM3 boleh hasilkan RM300

Bukan hype tapi memang betul terjadi pada diri sendiri. Harini dah plan untuk servis kereta sebab mileage dah cecah angka yang sepatutnya. So bila keluar nak beli sarapan pagi terus terfikir nak keluarkan RM300 bila singgah kat pam petrol Petronas sebab kat situ ada mesin ATM MEPS. Tapi yang herannya bila 3 kali cucuk kad

Kenapa rezeki aku tak murah macam orang lain

Tentu anda pernah tanya diri sendiri, “Kenapa rezeki aku tak murah macam orang lain?” Nak tahu jawapannya ke? Jawapannya bergantung kepada diri sendiri sebenarnya. Ada beberapa jawapan ikut kesesuaian atau situasi seseorang. Antaranya: Kerana tanpa anda sedar, anda sendiri tak nak rezeki tu kerana belum bersedia Halangan minda persepsi rezeki itu murah Dosa sebabnya rezeki

Amalan setiap pagi yang jadikan sales makin deras

Ini perkongsian ikhlas dari Facebook Nadiah Azaman ppk. Bismillahirrahmanirrahim Ok saya nak kongsikan amalan yang saya cakap sebelum ni, yang saya dapat dari seorang founder produk. Siapa founder tu biarlah saya rahsiakan 🙂 Semoga beliau perolehi pahala berganda kerana berkongsi. Ok amalan yang saya buat ni simple sangat sebenarnya. Dan mungkin ada yang dah buat.

4 rahsia jemput jodoh bagi wanita elak tanggapan perigi cari timba

Ada 4 Langkah Menyeru Jodoh 1. Banyakkan berdoa 2. Perhatikan tanda-tanda Allah – selepas berdoa, perhatikan tanda-tanda Allah. Barangkali Allah memberikan sesuatu setelah kita berdoa 3. Sedekah untuk tingkatkan potensi pemakbulan 4. Lalui moment itu – go with the flow – Seperti kisah di bawah yang akan diceritakan, anak perempuan itu pergi sahaja ke reunion

3 tips mudah jemput jodoh bagi wanita yang berhajat

3 tips confirm menjemput rezeki dalam hidup kita in shaa Allah Nak share 3 tips murah rezeki lepas dengar radio IKIM.fm pagi tadi yang sebenarnya sebuah hadis. Perawi hadis ini sudah tentunya Abu Hurairah r.a. yang menerima nasihat ini direct terus dari Nabi s.a.w. Sebelum Nabi s.a.w. wafat Baginda sampaikan pesanan ini kepada Abu Hurairah

Dajjal mempunyai rambut yang berkerinting

Sebuah hadith lengkap berkaitan tewasnya Dajjal di tangan Isa Al-Masih. Dari An-Nawwas bin Sim`an (النّوّاس بن سمعان) radhiAllahu `anhu berkata: “Pada suatu pagi Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam menceritakan tentang Dajjal. Di dalam bercerita itu, Baginda merendahkan dan mengeraskan suaranya sehingga kami mengira bahawa Dajjal itu berada di tengah-tengah kebun kurma. Ketika kami ke kebun, Baginda

Kenapa terasa macam rezeki anda tak pernah cukup-cukup?

Haritu masa tengah scroll newsfeed di Facebook ada terbaca artikel ni. Rasanya rugi tak share dengan orang lain. Tajuk artikel tersebut ialah… KENAPA AGAMA MELARANG KITA TIDUR SELEPAS SUBUH Siapa yang suka tidur lepas subuh tolong baca.. dan siapa suka tidur lepas subuh kemudian bangun nak solat dhuha pun tolong baca.. sentap dan muhasabah sesama..

Mudahnya istighfar jemput rezeki

Akhir-akhir ini suka pula nak tulis mengenai rezeki. Tidak tahu pula mengapa tapi terasa nak share dengan pembaca pasal kisah yang saya dengar tidak ingat dimana atau telah baca buku apa. Rezeki adalah topik universal dan evergreen bagi semua lapisan masyarakat. Rezeki setiap orang berbeza dan kita kena sedar bahawa setiap rezeki seseorang telah ditentukan

6 peringatan jika mahukan rezeki yang berkat

Tips rezeki berkat SATU Pada waktu Pagi Jgn Withdraw Duit Dari Atm, Jgn Byr Loan, Jgn Byr Hutang DUA Waktu pagi adalah Utk Kita Sedeqah, Jemput Rezeki Melalui Dhuha, Berzikir Dan Selawat TIGA Semua untung bersih@gaji bersih mesti diagihkan ke dlm 6 TABUNG: 1. Tabung NEC 55% Singkatan kpd neccesity @ keperluan. Semua perbelanjaan rumah,

Rezeki itu bukan satu kebetulan

Pernahkah.. Saat kau duduk santai dan menikmati harimu, tiba-tiba kamu terpikirkan ingin berbuat sesuatu kebaikan untuk seseorang..? Itu adalah Allah… Yang sedang berbicara denganmu dan mengetuk hatimu… [QS 4:114 , 2:195 , 28:77] Pernahkah… Saat kau sedang sedih… kecewa… tetapi tidak ada orang di sekitarmu yang dapat kau jadikan tempat curahan hati..? Itulah saatnya di

Keajaiban niat sedekah melampaui nilai kewangan semata-mata

Sempena bulan Ramadhan dan nak menghampiri Syawal terasa dan teringin nak menambah pahala yang masih belum kecukupan lagi. Jadi nak share artikel ini dengan para pembaca agar kita sesama mendapat manfaat dari artikel ini. Moga kita dapat amalkan untuk bekalan di kampung akhirat nanti. Please note sedekah biarlah niat kerana Allah swt dan tidak mengharapkan

Doa murah rezeki yang menjadikan hati lebih tenang

Ya Allah…ya Rahman…ya rahim… Dalam dakapan Ramadhan yg suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yg kerdil dan hina ini memohon doa dgn penuh pengharapan kpdMu ya Allah… semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, krn sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar. Ya Fattahu ya alim… Ajarkanlah kami yg lemah ini utk melihat jln keluar dr

Nabi Isa a.s. adalah hamba Allah

Ayat pertama yang keluar dari mulut Nabi Isa a.s. sewaktu baru dilahirkan ialah, “Aku adalah hamba Allah”. Ini jelas untuk menunjukkan bahawa Nabi Isa a.s. adalah bukan anak Allah. Malah hamba Allah yang di utuskan sebagai Nabi (messenger) pembawa risalah Allah swt.

3 sebab kenapa anda rasa bosan dalam hidup dan cara mengatasinya

Hidup ni memanglah membosankan kecuali … Kenapa hidup perlu melalui rutin yang membosankan? Hidup ini rasa membosankan apabila kita hidup tanpa jiwa. Bila kita hidup ibarat Zombie, apa sahaja yang dilalui macam kosong. Tak ada makna. Bila kita hidup atas dasar memenuhi kehendak atau kepentingan diri sendiri dan keperluan fizikal tanpa perlu mengisi kekosongan rohani

Kuasa doa

Pendek je tajuk perkongsian kali ini. Kuasa doa. Baca tajuk maksudnya kuasa Allah swt dan bukan doa senata-mata itu ada kuasa. Ada lagi satu renungan, Allah itu menurut sangkaan hambanya. Jika merujuk kepada ahli Barat, minda yang dikatakan berkuasa membentuk apa yang mereka ingini. Bagi umat Islam biarlah kita gantikan dengan doa. Sebabnya bila kita

Benarkah kita perlu redha hidup miskin macam Nabi s.a.w?

Sudah tentu tidak benar! Kita selalu dimomokkan dengan kisah Nabi s.a.w. yang hidup susah, makan tidak cukup dan pelbagai lagi. Korang semua tentu ada belajar sejarah perkembangan Islam. Perkembangan hidup Nabi s.a.w. selaras dengan perkembangan Islam. Ketika kecil Nabi s.a.w. mengembala kambing. Bila dewasa Nabi s.a.w. membantu pakciknya berdagang.

Tuhan itu hanyalah Yang Satu

Tuhan lah satu-satunya tempat berharap dan meminta pertolongan. Tuhan itu tunggal. Tuhan tidak beranak. Tuhan juga tidak diberanakkan. Tuhan juga tiada banding yang setara dengannya.  
Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com