Elon Musk bukanlah saintis tapi innovator tergiler satu dalam berbillion

Elon Musk tidak perlu jadi saintis untuk mencipta malah saintis lah yang berkerja untuk beliau menjayakan ciptaan yang tampak mustahil tapi boleh dilaksanakan. Pada umur 10 tahun beliau mula menunjukkan minat pada computer. Mula dengan create game dan jual pada sebuah majalah dengan harga $500. Sebagai remaja beliau belajar dengan mengambil jurusan fizik. Masih meneruskan…

3 tips motivasi diri untuk berjaya yang selalu diabaikan

Motivasi diri untuk berjaya timbul acapkali apabila ada kesedaran yang mendalam. Namun kita sendiri sedar yang motivasi ini boleh tenggelam dan timbul mengikut rentak hidup kita. Masa tengah hepi memang kita akan fikir macam-macam nak buat itu ini, tengah semangat la katakan. Tapi bila tengah down, semua benda tak menjadi dan kita jadi malas nak…

Melaka Pernah Selamatkan Mekah Dari Portugis – Pakar Sejarah Melayu

Sejarah Melaka yang pernah menyelamatkan Mekah dari serangan Portugis yang ramai orang tidak tahu diceritakan oleh Prof Dr Tatiana Denisova, Pakar Sejarah Melayu dan Sejarah Islam di Dunia Melayu yang berasal dari Moscow, Russia dan merupakan Felo Kehormat IKIM dan juga Pensyarah CASIS UTM dalam perbincangan tajuk “Dunia Melayu Islam adalah Dunia yang Terbuka” Beliau…

Dosa besar Palu

Agak terkesan aku apabila aktivis MAPIM memberikan ceramah berkaitan Palu di Indonesia. Yang terkesan sangat bukan sebab kejadian pelik yang terjadi di Palu tetapi dosa yang ada di Palu itu juga ada di Malaysia. Itu aku tak nafikan dan sebab itu aku kata terkesan sangat sebab bila-bila pun Allah swt boleh turunkan bala yang sama…

Hakikat kehidupan adalah ujian

Hidup adalah satu ujian. Keseluruhan kehidupan manusia itu adalah ujian. Kesedaran dari kenyataan ini akan menentukan tahap tekanan manusia dalam menghadapi kehidupan seharian. Kita sebagai hamba Tuhan sewajarnya sedar dan dengan itu bersiap sedia dari segi mental dan fizikal untuk lalui kehidupan ini. Jangan sekali kali merasakan hidup ini tidak adil. Pemikiran sebegini akan menekan…