Camner nak close sale: “tanya harga … lepas tu krik krik”


Baru-baru ni ada terima satu pertanyaan melalui email.

Sebabnya saya juga ada berkongsi tips dengan subscriber melalui email..

Soalannya macam ni, “Terima kasih tuan,,boleh tak saya nak tahu,,cara kita nak dapatkan feedback dari customer,,apabila customer pm kita, tanya harga,,lepas tu jawapannya krik2”.

Lepas baca email tu saya terus dapat tangkap beberapa idea jawapan tapi tak jawab terus dan fikir nak tulis artikel ni.

So, jawapan saya psikologi pembeli tu lebih kurang begini:

  1. Mungkin dia tak nak beli pon. Nak tanya harga je. Jadi full stop disitu tapi kalau nak confirm boleh je tanya follow up kenapa tanya nak beli atau survey-survey je.
  2. Kes kedua jika dah tanya mungkin minat tapi tak beli sebab harga mahal. So, yang ini masih ada chance untuk close sale. So, cara follow up lain sket.

Antara sebab kenapa pelanggan anggap mahal ialah kerana tak tahu menilai value produk anda. Dia anggap tak berbaloi.

Jadi dalam meyakinkan pelanggan, kita mesti tonjolkan nilai apa yang pelanggan akan dapat dengan harga yang dibayar.

Lebih baik jika kita dapat menonjolkan yang bahawa kesan apa yang dapat dari penggunaan produk itu jauh melebihi nilai harga yang dibayar.

Cuba tanya diri anda sendiri apakah produk anda dapat beri kepada pelanggan berbanding harga yang diletakkan?

Nak tahu tips lanjut untuk close sale? Boleh baca disini.

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

FREE Download!

Nak RAHSIA Berniaga di FB?
>>KLIK SINI!<<

Sadaqah tanda syukur

Subscribe to Sembang Blogger

Klik sini!

Archives

Nuffnang

Popup Dialog Box Powered By : XYZScripts.com